marți, 12 octombrie 2010

Glumele naturii :)

Persimmon.
Curmalul Japonez Acest fruct provine din timpurile in care indienii Algonquin au locuit de-a lungul raului Saint Lawrence River din estul Canadei. Este originar din China si a fost introdus in Japonia cu denumirea stiintifica de Diospyros kaki. Aceste fructe au o culoare portocalie si au forma rosiilor.
Japonezii considera ca este mai corecta denumirea de curmal oriental decat de curmal japonez, deoarece nu este nativ din Japonia.
Curmalul creste pana la o inaltime de 6 m.
Perioada in care acesta da roade incepe din octombrie si se termina in decembrie, luna cea mai bogata in recolta fiind noiembrie.
Pulpa curmalelor este de o culoare inchisa. Ele sunt intotdeauna dulci si non-astringente, fiind necesara consumarea lor inainte de a deveni moi.
Soiurile cu pulpa deschisa la culoare au un gust astringent pana cand acestea se inmoaie. Gustul astringent se datoreaza prezentei unei cantitati mari de tanin. Este indicat ca atunci cand le consumati, sa le curatati de coaja prin razuire sub jet de apa.
Contin o varietate bogata de nutrienti: vitamina A, acid ascorbic (vitamina C), tiamina, riboflavina, niacin, calciu, fosfor, fier, carbohidrati, proteine.Sunt utilizate ca un remediu traditional chinez pentru sughit.
Gustul astringent al curmalului japonez poate ajuta la tratarea deranjamentelor stomacale, la diminuarea transpiratiei si la incetinirea sau oprirea sangerarii.Acestea ofera, de asemenea, si un ajutor in prevenirea cancerului, deoarece au un continut mare de vitamina A. Contin compusi cunoscuti sub numele de shibuol si acid betulinic, care se crede ca au proprietati anti-cancer.Este utilizat si ca ingredient pentru prajituri, deserturi, placinte si inghetata.Un studiu recent efectuat in Japonia a aratat ca in compozitia cojilor de curmal japonez sunt prezente fitochimicale numite proantocianidine, acestea avand capacitatea de a proteja celulele impotriva daunelor oxidative asociate cu inaintarea in varsta.

2 comentarii:

  1. Un fruct bun pentru sughiţ... uite că nu ştiam că există şi aşa ceva. Cred că te apucă sughiţul imediat ce îi vezi forma. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Vezi Carmen,eu habar n-am avut de calitățile astea ale fructului.Dacă așa zici,că-i bun, poate nu-l mănânc și îl țin să-l am când mă apucă sughițul =))

    RăspundețiȘtergere