vineri, 7 ianuarie 2011

Norocel sau Bănișor

(aici este Norocelul înflorit superb în anul 2007)

Crassula ovata
Crassula ovata forumul-florilor
Scris de cristinabt la data de Sam Mar 20, 2010 10:38 am
DENUMIREA STIINTIFICA: Crassula ovata
DENUMIREA POPULARA: Norocel, Banișori (rom.); Dollar d'argent, Arbre de Jade (fr.); lucky plant, Jade plant (eng.)
FAMILIA: Crasulaceae
GENUL: Crassula
ORIGINEA: Africa de Sud
DESCRIEREA PLANTEI: este o planta suculenta, cu aspect de arbust, cu crestere lenta.
Dimensiuni: in natura poate atinge 3-4 m inaltime si 1,5 m latime. In captivitate (in interior) nu depaseste inaltimea de 1 m.
Frunze: persistente, de culoare verde, carnoase, de forma ovala. Ele sunt depozitare de apa si sunt acoperite cu o cuticula care impiedica evaporarea apei prin frunze.
Flori: mici, in forma de stea, de culoare alba, grupate in buchetele asezate in varful unei tije. Infloreste spre sfarsitul toamnei si inceputul iernii, florile fiind dispuse pe ramurile batrane.
CONDITII DE CULTIVARE:
Lumina si temperatura: este, ca toate suculentele, o planta mare iubitoare de soare si lumina. In interior prefera pervazurile ferestrelor orientate spre est sau sud. Vara poate fi scoasa afara, dupa ce a fost in prealabil obisnuita treptat cu soarele. Se poate amplasa la semiumbra sau chiar in plin soare, cu conditia ca afara sa nu fie canicula. Temperatura ideala vara este de 21 de grade, dar suporta bine temperaturi pana in 30 de grade Celsius. Iarna prefera 12-13 grade, dar poate rezista fara probleme pana la minime 5-6 grade. Daca este amplasata intr-un loc ferit de vant si daca are pamantul uscat, rezista si la temperaturi negative.
Solul: este preferabil un sol bogat in substante nutritive, nisipos si bine drenat. Se poate folosi pamant special pentru cactusi sau o combinatie de pamant pentru plante de interior, nisip si perlit.
Udarea: vara se lasa pamantul sa se usuce intre doua udari. Iarna se uda foarte rar, cam o data pe luna. Deshidratarea frunzelor este un semn de udare deficitara.
Aerul: iubeste aerul uscat si nu suporta curentul.
Ingrăşăminte: se pot administra o data pe luna ingrsaminte bogate in potasiu, fiind foarte potrivite si cele speciale pentru cactusi.
INMULTIREA: se face in orice anotimp, mai putin iarna, prin butasi de tulpina sau frunze. Este bine ca butasul sa fie lasat sa se usuce pe locul taieturii 2-3 zile, dupa care se planteaza in pamant amestecat cu nisip. Se pot folosi si hormoni de inradacinare, dar nu sunt obligatorii, inradacinarea facandu-se foarte usor, mai ales daca i se asigura plantei 20-25 de grade.
CONDITII DE IERNARE: are nevoie de un repaus hibernal (noiembrie-februarie), timp in care trebuie sa stea intr-un loc luminos, la o temperatura de 12-13 grade. In aceasta perioada se uda rar, cam o data pe luna.
INGRIJIRE,PARTICULARITATI: este bine sa se goleasca de apa farfuriile de sub ghivece si sa nu se foloseasca mastile pentru ghivece. Se poate taia primavara, pentru a-i asigura o ramificare bogata si o forma armonioasa. Este o planta din care se pot face relativ usor bonsai. Ingalbenirea si caderea frunzerlor sunt semne ca planta nu are suficienta lumina sau a fost udata necorespunzator. Este o planta heliotropa, motiv pentru care trebuie periodic rotita. Cand planta este tanara si nu are inca tulpina lemnificata, este bine sa i se asigure verticalitatea cu ajutorul unui tutore, asta cu atat mai mult cu cat, in zilele caniculare, are tendinta de a se inmuia si apleca.
BOLI SI DAUNATORI: este destul de rezistenta la daunatori si boli, fiind expusa mai mult la paduchele testos.
SPECII: Crassula ovata, Crassula portulacea, Crassula arborescens (are frunzele verzi, cu tiv de culoare rosie).

SURSE BIBLIOGRAFICE:
http://www.parlonsbonsai.com/Crassula-ovata.html
http://www2.ville.montreal.qc.ca/jardin2/voirPlante.do?idPlante=75








8 comentarii:

  1. Stii cu ce "m-ai dat gata"? Am citit atenta tot ce ai scris despre acest arbust si am ajuns la descrierea florilor. Albe si in forma de stea... mi se pare absolut superb! Stele cu lumina alba, lina, calma... Foarte, foarte frumos!
    Buna dimineata, Se-cret!

    RăspundețiȘtergere
  2. Transmite salutari lui Banisor si Norocel! Sa se faca mari!
    Un weekend frumos sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă bucur tare,Yana, că ți-a plăcut.Voi continua să urmăresc evoluția și s-o fotografiez bineînțeles.Anul acesta sunt mai puține „stelele cu lumină albă” de pe Norocel.Dar sunt,vor fi.
    Cam târziu am ajuns aici ca să-ți urez Bună dimineață,dar o fac pentru dimineața de mâini.Pentru azi îți doresc să ai o zi bună,foarte bună,Yana!

    RăspundețiȘtergere
  4. Wind în clipa asta m-am întors din grădină,i-am transmis Norocelului tot ce m-ai rugat.Aduc mulțumiri împreună urările lui de weekend plăcut pentru tine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos arbust. Îmi aminteşte foarte mult de bonsai. Pare o minune copăcelul acesta cu atâtea flori. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Un week-end minunat iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Întra'devăr Carmen sunt și miniaturi în ghiveci de flori.

    RăspundețiȘtergere
  8. La fel să-ți fie weekend-ul și ție Yana.

    RăspundețiȘtergere